1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Authentieke tarwe “Zeeuwse Witte”

Voor het vierde jaar op rij teel ik op het biologische bedrijf van Gooiker te Wilp Zeeuwse Witte.

In 2008 ben ik gestart met het inzaaien van een paar honderd zaden op een paar vierkante meter. Deze eerste paar zaden kwamen uit Centre for Genetic Resourses.

Inmiddels heb ik genoeg zaaizaad vermeerderd om een volgende stap te zetten. Er is nu genoeg van dit oude tarweras om een halve hectare in te zaaien.

Via het PPO Westmaas (Praktijkonderzoek Plant en Omgeving) ben ik in contact gekomen met akkerbouwer Anton Bom uit Fijnaart. Hij is geïnteresseerd in granen en wil graag mijn Zeeuwse Witte telen. Het is een uitgelezen kans voor mij, om zowel bij een gangbare als een biologische akkerbouwer een praktijkproef uit te zetten. Zo kan ik een goed inzicht krijgen in de potentie van het oude tarwe landras Zeeuwse Witte.

Ik ben in contact gekomen met de heer ArndJan van Wijk, Stichting Op Goede Gronden, tot behoud van de traditionele landbouw in Zeeland. Deze stichting heb ik dit jaar van mijn zaaizaad voorzien om proefvelden in te zaaien. Zij gaan de verschillende variaties van het ras Zeeuwse Witte bestuderen.

Ongeacht de resultaten van de diverse praktijkproeven in den lande kan ik alvast een ding verklappen. Afgelopen weekend heb ik met de bloem van de Zeeuwse Witte een overheerlijke appeltaart gebakken. Getest door het meeste kritische panel dat je je maar kunt wensen namelijk mijn vriendin en kinderen! Het resultaat: Smaakt naar véél meer!