1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Biologisch boeren! Zelf grond onder mijn nagels krijgen!

Al enige jaren ben ik nauw betrokken bij het Overijsselse project “Vergeten rassen, vergeten gewassen”. Aan dit project werken onder andere verschillende biologische boeren mee.

Om de biologische teelt nog beter te leren kennen en te ervaren heeft RMaris besloten zijn eigen biologische akkerbouw project op te starten. Doel hiervan is het stimuleren van de agrobiodiversiteit, gewassen met een authentieke smaak telen, feeling houden met de praktijk en niet op de laatste plaats omdat het interessant en leuk is zelf producten te verbouwen.

De grond hiervoor wordt gepacht van het biologisch dynamisch landbouwbedrijf “Oosterwaarde”. Dit bedrijf is in Diepenveen (ten noorden van Deventer) gevestigd. Hier wordt zowel tarwe als aardappelen geteeld.

Dragon en Ølands Landvete, twee bijzondere zomergranen die ingezaaid zijn op 29 maart jl. Deze twee zomergranen zijn bijzonder omdat ze in Scandinavië speciaal geteeld worden vanwege de smaak. We gaan deze zomertarwe lokaal verkopen onder de naam “IJsseldal” als pannenkoekenmeel en broodmix.

Daarnaast zijn op 18 april de aardappels gepoot. Het middellate ras Agria is geschikt voor verschillende doeleinde. Deze aardappel kan worden gebruikt als tafelaardappel maar is ook zeer geschikt als frites.

Via een bevriende akkerbouwer huur ik de benodigde machines. Andere geven teelt adviezen. Vrijwel alle bewerkingen worden zelf uitgevoerd. Een flinke klus wanneer dat naast de andere dagelijkse werkzaamheden moet worden gedaan. Het is echter bijzonder interessant, leerzaam en goed om weer eens met de neus op de feiten gedrukt te worden.