1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Ruslanddag bij Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel Oost Nederland organiseerde op 3 april, 2008 een Internationale Handelsdag met als thema Rusland. Tijdens het bedrijfbezoek aan Amefa en diverse lezingen door o.a. Jeroen Ketting (The Lighthouse) en Peter d’Hamecourt (Rusland deskundige/correspondent NOS) werden de mogelijkheden en onmogelijkheden van handeldrijven met Rusland uit de doeken gedaan.

Van de 142 miljoen Russen heeft 15% (21 miljoen) naar westerse maatstaven veel te besteden. De vraag naar luxueuze consumptie goederen is dan ook groot. De Rus spaart niet maar consumeert!

 

Na de retail - en olie - en gas sector staat de Agribusiness op een derde plek wat betreft potentiële groeimarkten. Er is vraag naar innovatieve en moderne technologieën en machines.

Bruto Binnenlands Product groeit vanaf 1999 met gemiddeld 6,8% en verwacht wordt dat tot 2011 het zal blijven stijgen met gemiddeld 5%. De aandelenmarkt is in 2007 met 19% gestegen en ook is er door buitenlandse bedrijven voor 90 miljard geïnvesteerd.

In Rusland is het lastig om aan goed personeel te komen. Het aanvangsalaris in Moskou is

€ 2.000,= /mnd. Echter de financiële infrastructuur laat te wensen over en is duur net als de logistieke mogelijkheden. Het advies luidt dan ook om voor aanvang van enige handelsactiviteiten een grondige marktstudie uit te voeren.

De Russische markt zal zich de eerst komende jaren nog sterk ontwikkelen. Dit biedt de Nederlandse bedrijven enorme mogelijkheden.