1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Seminar Colombia

Door het NCH werd op 11 april, 2008 een seminar over Colombia georganiseerd. De heer Juan Salazar, directeur van het Colombiaanse ministerie van handel in Londen (ProExport), schetste een beeld over de Colombiaanse markt. Mevrouw Van Uden van de Nederlandse Ambassade in Bogota en de heer Joop Wiegel van Chrysal (pokon) hebben beide hun licht laten schijnen op het zaken doen in Colombia.

Na een turbulente periode is Colombia nu in rustiger vaarwater gekomen. President Uribe, herkozen als president, is groot voorstander van internationalisering. De laatste jaren zijn er veel buitenlandse bedrijven naar Colombia gekomen o.a. Heineken, AKZO, Philips en ABN-AMRO.

 

Voor buitenlandse bedrijven is er belasting voordeel te behalen o.a. door Free Trade Zone. In deze gebieden betaalt men maar de helft inkomsten belasting. Een vrijhandels akkoord tussen Colombia en USA zal later dit jaar wellicht worden ondertekend. Dit zal een extra impuls aan de Colombiaanse economie geven. Een economie die de laatste jaren de inflatie enorm heeft weten te verlagen (16,7% - 1998 , 5,6% - 2007) en sinds 2002 de export heeft weten te verhogen met 150%! Het Bruto Binnenlands Product groeide met 1,47% in 2001 naar 7,52% in 2007.

Colombia heeft diverse wetten aangenomen voor de ontwikkeling van biobrandstofproductie. Naast ethanol (suikerriet) speelt biodiesel (palmolie) een steeds grotere rol.